29 kwi 2014

Śniadanie królewny, słodkie inspiracje na miły poranek...




Jedzenie powinno być pożywne, zdrowe i smaczne, takie też są nasze propozycje (no może poza jedną - nutella). Pod spodem kilka prostych przepisów, które mogą Wam uprzyjemnić śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Częstujcie się!







Owsianka (ostatnio bardzo trendy, my przyrządzamy ją codziennie na śniadanie)


Składniki na 2 porcje :

2 szklanki mleka (polecamy też np. sojowe, słonecznikowe, ryżowe)
6 łyżek płatków owsianych górskich
łyżeczka słodu - cukier, miód lub stewia (pół łyżeczki wystarczy)
szczypta soli
dodatki: owoce świeże lub suszone, bakalie

Do wrzącego mleka wsypać płatki, dodać słód i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut, co chwilę mieszając.Przelać do miseczek i dodać owoce.





 
Mleczne babeczki - bardzo puszyste, biszkoptowe bułeczki, idealne na śniadanie lub do kawy, super smakują w połączeniu z twarożkiem, domową nutellą czy konfiturą owocową.

Składniki na ok.10 szt :

  • 3 jajka
  • 10 łyżek mleka w proszku (odtłuszczone) ~ około 100g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • można ewentualnie dosłodzić, ale wg. mnie mleko w proszku jest samo w sobie dość słodkie, więc jest to zbędne
Jajka ubijamy w całości na puszystą masę. Następnie przesiewamy mleko i proszek do jajek i mieszamy na wysokich obrotach. Nakładamy do silikonowych foremek lub papilotek i wkładamy do nagrzanego do 180st piekarnika na 10-15 minut (trzeba kontrolować czas- to zależy od piekarnika.



Domowe musli :
Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • dowolne dodatki np.suszona żurawina, rodzynki, migdały ...  ( u mnie 1 szklanka nerkowców i 100 g moreli suszonych)

    Płatki owsiane, otręby i nerkowce wysypujemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy roztopionym miodem z masłem i  pieczemy około 20 minut w 180 stopniach co jakiś czas mieszając. Łączymy z dodatkami.



Domowa nutella jest po prostu pyszna !!! A do tego bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.
Składniki:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 1 kostka masła (200g)

    Na małym ogniu roztopić masło z czekoladą, cały czas mieszając, tak aby nie było żadnych grudek. Odstawić z ognia i dodać mleko skondensowane, dokładnie wymieszać i przelać od razu do słoiczków. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.


8 komentarzy:

  1. Bez śniadania nie wychodzę z domu, wpoiłam ten nawyk będąc w liceum. Owsiankę (z rodzynkami) zalewam wieczorem gorącą wodą, a rano gorącym mlekiem. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! całkiem praktyczny przepis, którego nie znałyśmy;) My również mamy ten nawyk, chyba jeszcze z gimnazjum, kiedy mama nie wypuszczała nas do szkoły bez zjedzenia śniadania;p

      Usuń
  2. Ja na śniadanie uwielbiam musli z jogurtem naturalnym i serkiem wiejskim lub grzankę z ciemnego chleba z mixem sałat z Biedronki i serem feta ;)
    Świetne zdjęcia i piękna mała modelka! :)
    F.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bez śniadania nigdzie się nie ruszam :) W końcu to najważniejszy posiłek dnia!
    Wasze przepisy chętnie sama wykorzystam :)
    Zdjęcia i ułożenie potraw perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku jakie smakołyki, na pewno któreś z nich zrobię w najbliższym czasie:)
    Od dziś będę zaglądał tu częściej, zapraszam również do mnie, pozdro xd

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne zdjęcia! Warto było na Was czekać! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jejku aż zgłodniałam tą domową nutelle na pewno zrobię a owsiankę uwielbiam <3 ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jadłabym, tak podane to marzenie <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...